Logo

Prosperitas Alapítvány

Ezúton szeretnénk bemutatni a PROSPERITAS Alapítványt, amely 2004-től működik, nagykaposi székhellyel, azzal az alapvető céllal, hogy tevékenységével elősegítse a régió kulturális, szociális és gazdasági fellendülését a határmenti magyarlakta régióban.
Ennek a célnak az elérése érdekében 2008-ban megvásárolta a Bély községben található Sennyey kastélyt. A "Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013" pályázat megvalósításával felújította a kastély központi épületét, valamint elvégezte a közművesítés kivitelezését. Az alapítvány a műemlékként nyilvántartott kastély központi épületében állandó kiállításokat, könyvtárat, valamint turisztikai információs központot működtet. Célja, hogy a felújított kastély a régió meghatárózó kulturális, idegenforgalmi központjává váljon, ahol méltó emléket állítunk a kastély volt tulajdonosainak, a régió neves történelmi egyéniségeinek.

Az elmúlt évek során a kastély felújított központi részében konferenciák, szemináriumok, tanfolyamok, táborok megrendezésére került sor, illetve zenei rendezvények, koncertek szervezése valósult meg.
Fokozatosan bővül a Sennyey családnak emléket állító kiállítás, mely a régió egyik kiemelkedő idegenforgalmi látványossága, az ide látogató turisták célpontja. 2015-ben megnyílt Petőfi Sándor állandó kiállítás, melyen a  Petőfi-életmű kutatások során feltárt dokumentumok, összegyűjött anyagok kerültek bemutatásra.


A PROSPERITAS Alapítvány a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma támogatásával megvalósította a kastély északi szárnyépületének állagmegőrző munkálatait, melynek keretében 2015-ben megvalósult a tartófalak megerősítése, a betonkoszorú és a könnyű vasbeton födém kivitelezése, majd 2016-ban a tetőszerkezet megépítése, az épület befedése, melynek kivitelezéséhez a budapesti Bethlen Gábor Alap is hozzájárult. Az épület komplex felújítására pályázatot nyújtottunk be az Interreg V-A SKHU projekt keretén belül, mely sajnos nem részesült pozitív elbírálásban.
2017-ben a déli szárnyépület állagának megőrzésére öszpontosítottunk és a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma támogatásával megvalósítottuk az épület első rizalit utáni részén a tartófalak megerősítését, a betonkoszorú és vasbeton födém képítését. Ez évben célunk a tetőszerkezet megépítése, az épület befedése, melynek finanszírozására pályázatot nyújtottunk be a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma, valamint a Bethlen Gábor Alap felé.
A végső cél az északi, valamint a déli szárnyépület komplex felújítása, melyeket az idegenforgalom, kulturális és társadalmi élet területén, szálláshelyek kiadására, az idegenforgalom fejlesztésére fogunk kihasználni. Végső cél a Sennyey család a régióban egyedüliként megmaradt kastélyának megmentése.

Amennyiben elnyerte tetszését szervezetünk eddigi működése, a bélyi Sennyey kastély felújítása érdekében kifejtett tevékenysége, kérjük befizetett adója 2%-ával támogassa szervezetünket a PROSPERITAS Alapítványt. Alapítványunk az így megszerzett támogatást a természeti és kulturális értékek megőrzésére, a bélyi Sennyey kastély megmentésére fogja felhasználni.

Ez úton megkérjük Önt, legyen szíves tájékoztatni alkalmazottait, hogy amennyiben
szeretnének hozzájárulni a Sennyey kastély felújításához megtehetik azt a befizetett adójuk
2%-ának felajánlásával alapítványunk részére.

Erre a sorra kattintva találja az alapítványunk adatait, melyek szükségesek a befizetett adója 2%-ának felajánlásához.

Segítségét előre is köszönjük!

Tisztelettel:

JESO TIBOR

Tel: +421 907 976 488