Logo

A bélyi Sennyey kastély

A bélyi kastélyt 1781-ben építtette egy magát az Aba nemzetségből származtató család - a grófi rangra emelt 'Sennyey család. A barokk stílusban épített kastély, a későbbi átépítések során nyerte el jelenlegi rokokó–klasszicista stílusát. A kastély egy hátom épültből álló épületegyüttes, mely  „U” alakot formál. A központi épület főbejárata nyugati irányba néz, melynek két oldalán merőlegesen - külön építményként - épült a kastély északi, valamint a déli szárnya. A 20. században az épületkomplexum több átalakításon és kihasználáson ment keresztül. A 90-es évek elejéig általános iskolaként, raktárként, szükséglakásként, a katonák részére szálláshelyként szolgált. Ennek eredményeként és egyéb nem megfelelő kihasználás és nem megfelelő karbantartás miatt állaga fokozatosan romlott. A Szlovák Köztársaság Műemlékügyi Hivatala a rendszerváltás után sorra értékelte a felmaradt építményeket és 1990-ben a Sennyey kastélyt műemlékké nyilvánította. Ennek is köszönhető, hogy a 20. század 90-es éveinek a második felében a fő épület tetőszerkezetének egy része fel lett újítva, akkor már a központi rész összedőlésének veszélye állt fenn. A századforduló éveiben a kastély állaga állandóan romlott, az időjárás viszontagságainak, lopásoknak és vandalizmusnak volt kitéve, semmilyen célra nem használták. Amennyiben, szinte az utolsó pillanatokban, nem kezdődött volna meg a felújítás, valószínűsíthető, hogy mára a kastély már csak romokban, vagy a falu emlékezetében maradt volna meg.   
A PROSPERITAS Alapítvány 2008-ban megvásárolta a Bély községben található Sennyey kastélyt és a „Magyarország – Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” pályázat keretén belül 2009-ben megkezdte a kastély központi épületének a felújítását, valamint a kastély közművesítésének a kivitelezését. Az építkezési munkálatok 2012 júniusában befejeződtek, majd 2012. októberében a belső terek berendezésre kerültek, teljesen új, de a kastély letűnt fénykorát idéző bútorokkal. A felújított kastély központi épületének beépített területe 866 m2, kihasznált területe 594,70 m2, melyben 20 helyiség, 7 szociális és egyéb helyiség található. Az épület a községben meglévő közművekhez (víz, gáz, elektromos ára) csatlakoztatott. Fűtését és meleg víz ellátását két gázzal működő kazán oldja meg, mely megfelelő hőmérsékletű vízzel látja el a padlófűtés rendszerét és a vizes blokkokat. A konfort-, hő- és luxusérzetet három korabeli cserépkályha fokozza, melyek arányosan vannak elhelyezve az épületben.

A felújított kastélyrészben kialakításra került három vendégszoba és egy kényelmes apartman - lakosztály, amelyek nyitottak a látogatók, turisták számára. A vendégszobák külön bejárattal rendelkeznek és külön vizesblokkal vannak felszerelve. Az apartman – lakosztály külön bejárattal, vizesblokkal, 4 szobával és felszerelt konyhával várja a vendégeket. A kastélyban alapesetben 8 személy, de igény szerint pótágyak elhelyezése esetén akár 15 személy elszállásolására nyílik lehetőség. 
A kastély központi részében található a boltíves szalon, mely ideális körülményeket biztosít konferenciák, szemináriumok, tanfolyamok megrendezésére, illetve zenei rendezvények, koncertek szervezésére. A felújított kastélyrészben kialakításra került könyvtárban működik Letéti Könyvtárként a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Nagykönyvtára. A Prosperitas Alapítvány biztosítja a nem dedikált könyvek kölcsönzését, a tágas olvasóteremben a dedikált könyvek helyben olvasását. A kastélyban működik egy turisztikai – idegenforgalmi információs központ. 
A Senney kastély felújított épülete jelenleg két állandó kiállításnak ad otthont:
- „Sennyey család hagyatékai” – melyen bemutatásra kerülnek a kastély volt tulajdonosainak hagyatékaiból származó és még fellelhető tárgyak, dokumentumok, képek, és folyamatosan bővül.
- „Petőfi Sándor Szibériában” – bemutatásra kerülnek a költő tevékenységének, életének kutatása és elemzése során feltárt anyaggyűjtemények, dokumentumok.
A kastély északi és déli szárnyainak az állaga megkívánja a kastély komplexum felújításának mielőbbi folytatását. Ennek érdekében 2011-ben elkészült a két szárnyépület építkezési engedélyeztetési tervdokumentációja, melynek alapján a hatóság kiadta az építkezési engedélyt. Az alapítvány sajnos nem rendelkezik a felújítási munkák kivitelezéséhez szükséges pénzforrásokkal, ezért az elmúlt években az épületeken csak állagmegőrző munkákat valósított meg.   
A kastély északi szárnyépülete alápincézett, egyszintes épület, melynek beépített területe 380 m2. Az épület állaga - a tetőszerkezete az alapterület egyharmadán összedőlt, a tartófalak a karbantartás hiányának, az időjárás viszontagságainak következtében sérültek, a mennyezet leszakadt - gyors beavatkozást igényeltek. A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumától igényelt támogatásnak köszönhetően 2015-ben megvalósult az első rizalit utáni részen a tartófalak megerősítése, a belső tartófalakon betonkoszorú  kialakítása  és könnyűszerkezetű vasbeton födém megépítése, 2016-ban a tetőszerkezet megépítése és az épület „CEMBRIT“ szálcement sablonnal történő befedése. Elkerülhetetlen az épületet felújításának mielőbbi folytatása, teljes körű felújításának kivitelezése.    
A kastély déli szárnyépülete egyszintes, beépített területe 360 m2. Mivel a tetőszerkezete több helyen sérült, több helyen beázott, a tartófalak a karbantartás hiányának, az időjárás viszontagságainak következtében nagymértékben megsérültek, a mennyezet a beázások következtében több helyen beszakadt szükségessé vált a mielőbbi állagmegőrző beavatkozás. A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumától nyert támogatás segítségével 2017-ben megvalósult az első rizalit utáni részen a tartófalak megerősítése, a belső tartófalakon betonkoszorú kialakítása és könnyűszerkezetű vasbeton födém megépítése. Ez évben pályázatot nyújtottunk be Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma és a Bethlen Gábor Alap felé az építkezési munkák folytatásának finanszírozásának céljából, így megvalósulna a tetőszerkezet megépítése és az épület „CEMBRIT“ szálcement sablonnal történő befedése. Továbbiakban szükséges az épületet felújításának mielőbbi folytatása, teljeskörű rekonstrukciója.
A két szárnyépület, az északi és a déli szárny felújítása biztosítaná az idegenforgalom növekedését a régióban. A déli szárnyépületben a felújítás után szálláshelyek kialakítására kerülne sor. Négy vendégszoba szociális helységekkel, valamint egy apartman kétágyas hálószobával, kandallóval felszerelt nappalival és szociális helyiségekkel szerepel a tervekben. A déli szárnyépületben felújítás után 10 fő, pótágyak elhelyezése után 16 személy elszállásolására nyílna lehetőség. Az északi szárnyépületben a földszinten a kastély működésének szervezése céljából két irodahelyiség, valamint két egybenyitható közösségi terem, az étkezés, frissítő felszolgálásához szükséges helyiség és szociális helyiségek, a pincében három egybenyitható közösségi terem kialakítására kerülne sor, melyekben tanfolyamok, különböző kulturális és társadalmi események, kiállítások szervezésére nyílna lehetőség.
A felújított kastélyt több mint 3,50 ha területen park veszi körül, mely tele van százévesnél is öregebb kőrisekkel, platánokkal. Bár a park is műemlékké van nyilvánítva és értékes fák találhatók benne a kényelmes pihenés érdekében felújításra, szakszerű gondozásra szorul. 

A bélyi Sennyey kastély komplexum felújításának befejezéséhez, azaz az északi és a déli szárnyépület felújításának, valamint a kastély előtti park kivitelezésének költségei megközelítik a 2.000.000 EUR összeget. A PROSPERITAS Alapítvány befektetőket, partnereket keres, akik részt kívánnak és tudnak vállalni kastély felújításának finanszírozásában, valamint üzemeltetésében.