Logo

Kárpátaljai Credo Verséneklő Együttes


Koncert a Kastélyban...

A 2016­-os esztendő Pünkösd előtti időszakában, április 23­-án ünneplőt öltött Bélyben a néhány éve felújított Sennyey Kastély nagyterme. A költészet ünnepének a csillogását, a meghitt hangulatot, a különleges ünnepi ráhangolódást megtapasztalhattuk mindnyájan a jelenlevők közül, és sikerült igazi fényt varázsolni zenével és versekkel a bő másfél órában.

Fuksz Sándor, a Prosperitas Alapítvány elnöke nyitotta meg üdvözlő szavaival a rendezvényt, aki elmondta, hogy az a célja, hogy a közeljövőben a kastély termei megteljenek élettel, értékes tartalommal, értékteremtő előadásokkal.

Az esten Credo Verséneklő Együttes Kárpátaljáról adott koncertet nagy örömünkre. Az együttes a fennállásának 20. évfordulója és a zenei alkotásainak köszönhetően Magyar ­Örökség díjban részesült 2015­-ben. Az estet, az irodalmi ünnep ragyogását Bodnár Éva költő, Abaházi Nagy Lívia­ operaénekesnő, Nagy Zoltán ­Enzoe, Dr. Bajza József és Orlovský Erzsébet tették a szereplésükkel még fényesebbé.

Elsőként Nagy Zoltán­Enzoe édesapjáról, Tiszai Nagy Menyhértről – református lelkész, költő, festőről emlékezett meg szavaival, és Abaházi Nagy Lívia a zene hullámhosszán az éneklésével tisztelgett apósának.

Az est fénypontja mindent felülmúlva a Credo Verséneklő Együttes és Bodnár Éva volt, akiket állva, vastapssal értékelt a közönség.

A közelmútban elhunyt A.Marton Gyula gömöri költő a Credo Verséneklő Együttes zenéjéről és Bodnár Éva verseiről így ír : „ Ez a Zene az, amely Szívből jön, és a Szívekbe ér. Méltóságos ragaszkodással: magyar emberek zenéje ez. Ajándék­élményt kaptam. Köszönet a Hívásért, az Élményért, a Tiszta Versért, a Szívmuzsikáért és az Akaratért, amely nélkül nincs Egyetemes Magyar Lét...”

Bodnár Éva költészetéről... megmondom őszintén, magam is a költő rajongótáborába tartozom... Tisztelem, mert Benne van a felnőttként is megőrzött gyermeki lélek...Vajon mi a megfogó a költészetében?! A megoldás kulcsa a gondolatainak tisztaságában, őszinteségében rejlik. A verseit ebben az álnok világban is érzelmekben gazdagon, kendőzetlenül írja le úgy, ahogy a lelke legmélyén lakoznak. Számára a versírás az önkifejezés olyan formája, amelyet valamiféle belső kényszer irányít. Költészetében az erőt adó szülőföld szeretetét, a keresztyén értékek hangsúlyozását, lelki gyötrődéseket, a magyar sorsproblémák érintését véljük felismerni. Tizennégy évesen, amikor nagy és fájdalmas változásokon kellett átmennie (az édesanya korai halála), versekbe foglalta össze az érzéseit, félelmeit... A lelkében felgyülemlett szomorúságot próbálta kiírni magából.

Kellenek a „Bodnár Évák” erre a világra, akik nemcsak a kisugárzó személyiségükkel, hanem a verseiken keresztül is próbálnak erőt adni nekünk, olvasóknak. Nincs nagyobb érték, mint amikor teremteni próbálunk valamit, és a teremtés öröme ugyanolyan hatással bír egy eldugott kis faluban, például Kistárkányban , mint egy nagyvárosban...

Ajándék a sorstól, hogy Ivaskovics Józsefet, ungvári zeneszerzőt, a Credo Verséneklő Együttes vezetőjét olyannyira megérintették a költőnő versei, hogy már egy lemezre valót, 15 verset megzenésített Bodnár Éva költészetéből.( Fohász a hazáért, Megváltó, In memoriam 2004. december 5., Könyörgés, Szülőföld, Belső utakon, Teher alatt a pálma..., Lehetsz bárki, Tisza part, Pünkösdi gondolatok, Ha elfutsz hirtelen..., Mérlegel a lélek, Magyar szó, Hontalan­ hazátlan­ árva, Esti dallam. / és ezáltal létrejöhetett, elkészülhetett a Credo Verséneklő Együttes 10. lemeze. Kell, hogy észrevegyük az értékeinket és nyissunk egymás felé szellemiekben is: tartsuk egymásban a lelket bátorítással, különösen itt a Kárpátok alján, mindenféle határt áthidalva, a költészetben ugyanúgy, mint a zenében.

A Credo Verséneklő Együttes és Bodnár Éva közös irodalmi-­zenei alkotásaikkal az a céljuk, hogy gondolataik, érzéseik hullámhosszán másokban is visszhangra találjanak...

Orlovský Erzsébet

Rendezvény adatai

Kezdés ideje: 2016-04-23 17:30:00
Rendezvény vége: 2016-04-23 19:00:00